Framför allt hos hundar är det vanligt med ”magsjuka”, men även katter kan drabbas av skov av diarré och kräkningar emellanåt. Det finns många olika anledningar till att djuren får dessa symptom. Den allra vanligaste är att det ätit något olämpligt, men de kan också bli smittade av magsjuka precis som vi människor. Ibland ser vi kräkningar och diarréer som en följd av medicinsk behandling, till exempel vid behandling med antibiotika eller antiinflammatorisk medicin. Kräkningar och lös avföring kan även vara kopplade till underliggande sjukdom såsom allergier eller sekundärt till nedsatt funktion i ett inre organ.
Graden och allvarligheten i diarrén och kräkningarna kan variera över dygnet och beror också till stor del på när/om de fått i sig mat eller inte. Hos en i övrigt frisk individ är magsjuka är sällan farlig och brukar gå till sig inom en vecka genom behandling med skonsam mat och kosttillskott.
Dessa produkter och foder rekommenderar jag i samband med diarréer och kräkningar. De finns att köpa på de flesta veterinärkliniker inklusive hos mig.
Fortiflora är ett probiotiskt pulver som strös på maten och fungerar lite som proviva för oss människor. Dosering är en påse per dag fördelad på samtliga måltider.
Canikur Pro är en diarréstoppande pasta som innehåller både pre- och probiotika. Den finns även som tabletter men i första hand rekommenderar jag pastan.
Hill's i/d. I akutskedet rekommenderas alltid mjukmat eller uppblött torrfoder. Det finns även likvärdiga alternativ av andra märken, t.ex. Royal Canin Gastro intestinal.
Läkemedel kan behövas vid lite allvarligare eller mer långdragna skov av magsjuka. Du ska inte ge läkemedel till djur på eget bevåg utan alltid konsultera veterinär. Oftast krävs ett veterinärbesök för bedömning.
Tanken när man behandlar magsjuka är att magen aldrig ska gå tom. Förut fastande man djuren ett eller två dygn men detta gör man inte längre då man vet att de goda bakterierna i magen behöver näring och magen ”något att jobba med” för att den ska må bra. Därför ger man mat oftare än vanligt och gärna tidigare/senare på dygnet än vad man normalt sett gör. Vill djuret inte äta kan man mixa blötmat med lite vatten och ge lite åt gången med sked eller spruta.
Dag 1-2 ges 50% av dygnsbehovet fördelat på 6-8 måltider.
Dag 3-4 ges 75% av dygnsbehovet fördelat på 4-6 måltider.
Dag 5-6 ges 100% av dygnsbehovet fördelat på 4 måltider.
Vid dag 7 blandas successivt det vanliga fodret in igen över ett par dagar. Till hund får man gärna blötlägga fodret till en början om hunden accepterar det.
Vet man med sig att ens djur är känsligt i magen överlag så kan det vara en god idé att i övergångsfasen efter 7 dagar i stället blanda in ett torrfoder som är skonsamt för magen. Det fodret får djuret sedan stå på en längre period eller resten av livet beroende på hur stora besvären är. Här rekommenderas till exempel Hill’s i/d Sensitive eller motsvarande foder av annat märke.
Ovanstående råd är generella och kan provas först innan veterinärkonsultation. Men det finns tillfällen när du omedelbart ska kontakta veterinär. Hör av dig om:
Djuret står under läkemedelsbehandling
Djuret blir hängigt
Djuret får feber (över 40 grader)
Djuret har intensiva kräkningar och/eller diarréer
Djuret får inte behålla varken mat eller vatten
Djuret vill inte äta alls och du lyckas inte stödmata
Det finns en stark misstanke om att djuret ätit ett föremål
Har du en valp/kattunge behöver man ofta söka vård snabbare
Diarrén och/eller kräkningarna blir blodblandade eller svarta
Om ditt djur blir bättre men inte helt bra efter en vecka, alternativt får återkommande skov av diarréer och/eller kräkningar, kan det vara tecken på en underliggande orsak. Detta ska alltid utredas av veterinär.