top of page
Avlivning

Hur går en avlivning till?

När den dagen kommer då du behöver säga adjö till en vän, finns jag här för dig. För mig är det otroligt viktigt att avslutet blir lugnt och värdigt, både för djuret och för ägaren. I och med att jag håller till hemma hos mig blir besöket betydligt mer familjärt och oftast behöver inte djuret möta några andra djur. Man får gärna ta med sig en filt eller en leksak som hunden eller katten tycker om, vilka även kan få följa med till en eventuell kremering om så önskas.


Jag har möjlighet utföra avlivning via hembesök. Observera att det då krävs 1-2 veckors framförhållning och att detta endast kan bokas via telefon.


Avlivning för hund, katt och kanin går till på samma sätt. Det börjar med att djuret får en injektion med ett lugnande läkemedel. Ibland kan denna spruta stickas lite, och djuret kan även bli lite illamående särskilt om det precis ätit. Den lugnande sprutan gör att djuret somnar och därefter läggs en kanyl/venkateter i ett blodkärl, typiskt på framben för hund/katt och utsida öra på kanin. I kanylen ges sedan en kombination av operationsnarkos och avlivningsvätska för att insomningen ska bli så lugn som möjligt. I de allra flesta fall märker man inte av att djuret dör. Efter att läkemedlen injicerats bekräftar veterinären alltid att hjärtat har stannat och andningen upphört och konstaterar att djuret är avlidet. Efter avlivningen får djurägaren självfallet sitta med sitt djur en stund och ta farväl.


Om du önskar hjälp med kremering, vänligen se information om detta här.

bottom of page